Wie kan er het best vertellen hoe het voelt om als jurist aan de slag te gaan bij Eiffel? Precies. Iemand die zelf net aan boord is en het traineeship nog vers in het geheugen heeft. En dus gingen we in gesprek met Annemijn Weken, die in september 2019 begon als junior jurist. In februari 2020 rondde ze het talentenprogramma af en sindsdien werkt ze als professioneel jurist. “Het vertrouwen en de kansen die ik zo snel al krijg, voelen echt als een gelukje!”
Drie rollen in acht maanden
Dat Eiffel volop afwisseling en ontwikkelingsmogelijkheden biedt, is volgens Annemijn allesbehalve een loze belofte in de vacaturetekst. “Direct na mijn start op 1 september – ik moest mijn diploma nog in ontvangst nemen – ging ik aan de slag. Drie maanden later begon ik als bezwaarjurist bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Per 1 mei kwam hier een uitdagende opdracht bij: die van adviesjurist op de opdracht TOGS.” TOGS staat voor tegemoetkoming schade COVID-19 en is een van de coronanoodmaatregelen die de RVO uitvoert. Annemijns Performance Manager wist dat ze graag met beleid bezig was, dat had ze bij haar sollicitatie aangegeven. “Dat ze mij met mijn beperkte ervaring vroegen voor zo’n senior rol, is een groot compliment.”
Van landbouwsubsidie naar coronaschade
“Als bezwaarjurist beoordeel ik de bezwaren die binnenkomen op de BBR-besluiten. De EU keert landbouwsubsidie uit aan boeren en in Nederland is de RVO de uitvoerende instantie die de boeren laat weten hoeveel EU-subsidie ze krijgen. Als ze niets krijgen of het bedrag te laag vinden, gaan ze in bezwaar. Ik beoordeel samen met mijn collega’s de besluiten en we schrijven de beslissing op het bezwaar. Als adviesjurist bij de TOGS doe ik weer iets heel anders. Hier hou ik me bezig met het opzetten en coördineren van het bezwaarproces. In eerste instantie had ik geen idee wat ik ging doen. De TOGS is natuurlijk nieuw en het proces bestond uit letterlijk niets. Samen met een RVO-collega zijn we gaan stroomlijnen en voorbereiden. Daarnaast staan we de bezwaarjuristen inhoudelijk bij en adviseren we hen over te nemen beslissingen.”
Flexibiliteit gevraagd
Deze verschillende rollen vragen om verschillende competenties. “Bij BBR moet ik goed kunnen communiceren”, legt Annemijn uit. “Ik heb veel contact met boeren en gemachtigden en die moet ik goed te woord staan. Daarnaast heb ik geduld nodig, het is namelijk geen proces dat wordt gekenmerkt door haar snelheid. Dit in tegenstelling tot de TOGS. Daar moet ik juist snel schakelen, veel overzicht houden en zo goed mogelijk proberen niet af te dwalen. Niet urenlang vergaderen zonder beslissingen te nemen maar actie ondernemen, dat idee. Daarnaast is de TOGS politiekgevoelig, je moet verhoudingen en belangen kunnen aanvoelen. Ja, als jurist bij Eiffel train ik uiteenlopende vaardigheden.”
De voordelen van projectmatig werken
Dat ze de kans krijgt steeds wat nieuws te leren en andere mensen te leren kennen, staat Annemijn enorm aan. “Ik ben in mijn huidige twee projecten nog lang niet uitgeleerd, het blijft uitdagend. Ik denk ook dat ik van mijn ervaringen nu veel profijt ga hebben bij toekomstige projecten. Het steeds kunnen wisselen is voor mij echt top. Als jonge jurist ben ik nog lang niet klaar om te kiezen voor de lange termijn. Met projectmatig werken kan ik die keus lekker voor me uit schuiven.”
Gezellig samenwerken met gelijkgestemden
“Eiffel is een bedrijf met jonge en gedreven mensen. Ik ben al zoveel collega’s tegengekomen met wie het klikt. Zeker binnen mijn Eiffel team bij RVO is elke dag een feestje! Ook met mijn directe RVO-collega bij de TOGS lig ik erg op één lijn, dat maakt het samenwerken prettig. Het feit dat je altijd mede-Eiffelaars om je heen hebt, is fijn. Zeker als starter. Is de opdrachtomschrijving nog vaag? Heb je ergens vragen over? We zijn er om van elkaar te leren. Daarnaast hebben we het onderling supergezellig. De coronamaatregelen maken het helaas wat minder, ik ben al drie maanden niet meer op kantoor geweest. Ik ben wel weer klaar voor leuke borrels en uitjes!”
Boven verwachting blij opstaan
“Toen ik vorig jaar mijn scriptie schreef, had ik nooit gedacht dat ik nu zulke gave dingen zou mogen doen”, sluit Annemijn af. “Ik krijg mooie kansen om te groeien en ontwikkelen. Ik denk mee over gevoelige vraagstukken, help anderen, werk samen met ervaren juristen en communiceer met alles en iedereen. Dit is buitengewoon boeiend en geeft me de mogelijkheid mezelf te presenteren op een hoger niveau. Daar sta ik, ook al is dat soms ’s ochtends vroeg, graag voor op!”