Trrring. De deurbel van vrienden van mijn collega gaat. Het blijkt de buurman, die vraagt waar je van die zakken kunt kopen waar het plastic in moet. Huh, de beste man scheidt nog niet? Terwijl we dat al zeven jaar zo doen hier? Als het me nog niet duidelijk was waarom Meierijstad dringend nieuwe afvalregels nodig had, is het dat nu wel.
Al maanden is het afvalbeleid hot topic. Kliko’s raken overvol en het geklaag liegt er niet om. Pragmatisch als ze is, zette politieke partij Hart voor Schijndel deze week burgers en gemeenteambtenaar Pieter Reus bij elkaar om duidelijkheid te creëren. Waar de organisatoren even bang waren op deze informatieavond in januari alleen potentiële Weight Watchers-klanten en uit elkaar gaande stellen aan te treffen, bleek hun uitnodiging met de woorden afval en scheiding erin toch ruim 100 vragenstellers van allerlei pluimage te hebben aangetrokken. Met en zonder obesitas, getrouwd en gescheiden en zowel volksbuurt als villawijk; afval blijkt van alle lagen. Opmerkelijk genoeg werd het geen ordinaire meningenmoes en repte geen mens over geld. Over die al dan niet forsere factuur blijken we ons totaal niet druk te maken. Gemak, dat willen we. Kan alles niet gewoon op dezelfde dag opgehaald worden in plaats van dat ik vier keer per week vroeg uit bed moet? Mag blik bij het restafval en kunnen ze die versleten meubels misschien ook aan huis ophalen?
Degenen die erbij waren, weten inmiddels dat de antwoorden nee, ja en misschien zijn. Dat de groene kliko – in tegenstelling tot de grijze – gerust 38 dierensoorten mag huisvesten en dat ons doel zo ongeveer een boterhamzakje restafval per persoon is. 1-0 voor de gemeente. De nieuwe manier van afvalinzameling leidt al tot betere scheiding, of in elk geval bewustwording. Nu ligt de bal bij ons. Al moeten de meeste buren van vrienden van collega’s nog van ver komen vrees ik.