Sex sells

Veertien komma acht centimeter. Het verschil tussen de ruggelingse amazone en de draaitol. Mycoplasma genitalium. Ja mensen, je zet de tv aan en je leert. Met meer dan een half miljoen kijkers is de Nationale Sekstest het ultieme bewijs dat wetenschap, kunst en intellect niet nodig zijn om te scoren bij het grote publiek. Praten over SOA’s, halsbrekende standjes en de maten van geslachtsdelen lijkt echter de perfecte formule. Onder de kijkers zitten naar schatting honderdduizenden jongeren.

In de eighties hadden we The PinUp Club van Veronica, in 1993 en 1994 stemden we massaal af op AVRO voor Seks met Angela. Vervolgens werden onder andere Sex voor de Buch, Seksverslaafd, Alle Dagen Seks, Sex Academy en deze jaarlijkse seksquiz in het leven geroepen, met uiteraard veelvuldige rollen voor de in eigen land uitgerangeerde Goedele. Wat al decennia geldt voor programmamakers, geldt ook voor schrijvers, webbouwers en filmregisseurs. De Fifty Shades-serie deed miljarden mensen de oortjes gloeien en geen website beter bezocht dan eentje met pornofilms. Als schrijfster Heleen van Royen bij De Wereld Draait Door zit, wordt er gevraagd waarom ze zo openhartig is over haar seksleven. Over de inhoud van het geschrevene wordt met geen woord gerept. Chapeau voor de marketing manager.

Ga ik hier nu lopen klagen over alle boeken, films en artikelen die hun verkoopcijfers realiseren op basis van het libido van de mens? Nee. Ga ik vertellen of ik veel van de quiz heb opgestoken? Ben je gek, dat doe ik mijn kinderen niet aan. En trouwens, ik snap heus wel dat seks als eerste levensbehoefte zich ergens vooraan in onze prefrontale cortex bevindt. De grappen bij het koffieautomaat of in de groepsapp gaan niet voor niets negen van de tien keer over seks. Waarom ik dan een hele column aan seks wijd? Dat zal ik uitleggen. Ik maak me namelijk grote zorgen. 

Waar ik het destijds moest doen met Angela en een voorlichtingsfolder van de Rutgers Stichting – plus twee kwartjes om samen met vriendinnen giechelend 06-lijnen te bellen vanuit de telefooncel – worden onze kinderen tegenwoordig voorgelicht door BNN, RTL, YouTube en YouPorn. Na alle extreme filmpjes en bijzondere weetjes denken ze dat rimmen, swingen, silver showers en gang bangs tot het standaard seksrepertoire behoren. Dankzij al die openheid zijn de taboes van vroeger al lang geen taboes meer. Onze jongeren zoeken druk naar nieuwe. En dus rust de gemiddelde twintigjarige straks niet meer voordat zijn vriendin elke avond de boel bij elkaar squirt. Ouders en andere volwassenen: we hebben een belangrijke taak! 

In plaats van alle schermpjes hun werk te laten doen, laten we eens wat meer met onze kinderen práten. Educatief heel verantwoord, schat ik zo. We hoeven heus niet op iedere vraag een eerlijk antwoord te geven, maar voorlichting 3.0 kenmerkt zich volgens mij door het delen van emoties en ervaringen. Nee, we hebben niet iedere dag een trio. Ja, ook onze vagina ruikt. En nee, niet iedere piemel staat zonder pilletjes urenlang overeind.

Dit stuk dient als pleidooi voor de open en vooral realistische seksuele opvoeding dus, om op de openstaande vraag terug te komen. Hoog tijd dat onze jeugd weer meer opgewonden wordt van minder. Who’s with me?

Oorspronkelijke publicatie: Boobs & Bubbles

Jarenlang gaf Femke in haar wekelijkse column in het Brabants Dagblad haar kijk op het nieuws. Wat ze vindt van bijtende pitbulls, de sportschool, asoburen, onze prestatiemaatschappij en nepwenkbrauwen? Je leest het hier.

Meer lezen?
Check haar columnbundel ‘Ongezouten’

Menu